bokbild

Middag med döden

av Mårtenson, Jan I lager: 0 st   (Boken är tyvärr slut för tillfället)

Författare
Utgiven
1982
Vikt
540 g
Storlek
21,5 x 14 cm
Sidor
224
Artikelnr
13888
ISBN
9158203664
Fler böcker inom Skönlitteratur

Beskrivning:

Först får vi lära oss den ädla serveringskonsten. Sedan får vi de rätta kläderna och får träna "skarpt" på Grythyttans ordinarie gäster.
- Bengt håller stor show i köksfranska. Sedan blir det en förevisning av gårdens kryddträdgård. Där finns också giftiga växter som "stormhatten" och "spikklubban".
- Fler gäster anländer. Bl a den kände skjutjärnsjournalisten Rune Hedman. Med sig har han en ung blondin. Det blir jag som få stå för serveringen vid deras bord.
- På kvällen är jag helt slut. Hans Ehrenmalm vill bjuda på en drink. De blir många och han börjar berätta om sitt livs stora kärlek som bara tog slut. Efter många år har han träffat henne igen. Nu, här på gästgivaregården.
- Nästa natt är det inbrott. Bara sprit tycks ha försvunnit.
- Bengt Franzén berättar om hur det spökar på Grythyttan. En kvinna som av misstag blev levande begravd.
- På midsommarafton serverar jag åter Rune Hedman och hans blonda sällskap, Birgit Hallin. På natten får jag ihop det med Marie d'Ange.
- Jag vaknar tidig morgon av ett skrik. Det är Birgit som kollapsat av smärtor. Jag försöker väcka "vår" läkare, Krister Bogren, men han är alltför berusad. Ambulansen kommer och hon dör på sjukhuset. Hon har blivit förgiftad. Är det gift från "kryddträdgården"?
- Jag funderar på om Birgit Hallin är identisk med Ehrenmalms förälskelse.
- Rikspolisen kommer och är intresserad av mina iakttagelser och eventuella hjälp. Det är min gode vän Calle Asplund, chef för riksmordskommissionen, som jag hjälpt tidigare. Han vill att jag stannar kvar på kursen och gör mina iakttagelser.
- Grythyttans gamla apotek finns kvar som museum. Sjukhuset har funnit att Birgit Hallin dött av arsenikförgiftning. I det gamla apoteket finns en porslinsskål märkt "ARSENIK". Den är tom.
- Birgit Hallins f d man var en västtysk som ägnade sig åt narkotikaaffärer. När han greps skildes de.
- Nästa morgon måste jag åka tillbaka till Stockholm i viktiga affärer. En intressant rokokobyrå är till salu. Jag får Marie att lova att hon kommer efter och äter middag hemma hos mig.
- I Svenska Dagbladet läser jag om att polisen anhållit en receptarie på ett apotek i Stockholm för delaktighet i narkotikasmuggling.
- Jag köper en vacker rokoko-byrå, signerad Lorentz Nordin, för 35000 kronor av Gustaf Alm. Mittemot hans lägenhet finns Hans Ehrenmalms kontor. Jag tar kontakt men blir helt avsnäst då jag för hans relation med den mördade Birgit Hallin på tal.
- Rune Hedman ringer mig. Han är orolig. Han var det tilltänkta mordoffret, menar han. Innan de åt bytte Birgit och han sina desserter.
- Kvällen blir bättre då jag får tillfälle att bjuda Marie på en läcker middag. Det blir varmrökt piggvar. Med paprikasoppa som inledning.
Marie berättar att Rune Hedman varit förlovad med Barbro Sundberg, apotekaren. De hade ett barn ihop, en flicka, men hon dog i en bilolycka. Barbro skyllde Rune för dödsolyckan.
- Nästa dag ska jag träffa Rune igen. Jag finner honom liggande död i sin lägenhet. Skjuten till döds. Jag ringer polisen och snart är min vän Calle Asplund där.
- Själv får jag en idé som för mig till Kungliga Biblioteket, tidningsavdelningen. Jag läser igenom de senaste 10 årgångarna av den tidning som Hedman medarbetat i för att ta reda på om det fanns någon han "avslöjat" som kunde ha hämndmotiv. Efter långt arbete hittar jag Krister Bogren. "Läkare stjäl forskningsresultat" var rubriken. Hedman menade att de sensationella fakta som åberopar i sin avhandling var stulna från en kollega som forskat inom samma område.
- Jag ringer upp Calle Asplund som inte blir alltför imponerad. Han tror mer på Birgits "fästman" som Rune Hedmans mördare. Han heter Sören Bengtsson och är en yngre skådespelare. Han har anhållit honom. Men jag vägrar tro att denna "shillingtryckförenkling". Jag tror att gärningsmannen finns i Cordon Bleu gruppen. Jag vill att Bengt Franzén ska bjuda in hela "klassen" igen.
- Greta Svenman hjälper mig att få information av hennes kollega, kriminalreportern Hasse Karlström. Han kan berätta att Rune Hedman planerade en serie om narkotikabrottslighet. Den tredje delen skulle handla om förhållandena i Sverige. Hasse tror att det var därför han mördades.
- Så träffas vi på nytt, alla deltagarna på Cordon bleu-kursen. Jag och Marie har diskuterat vem som kommer att avslöja sig som mördare på vägen till Grythyttan.
- Bengt Franzén lovar överraskningar. Allt ska gå i Näckens tecken. Två hyrbilar transporterar oss till ångslupen "Drott". Vi bjuds överdådigt på mat och dryck. Jag låtsas dricka mycket vodka och "berusad" påstår jag att jag snart ska avslöja vem som mördat Birgit och Rune. Jag säger att jag ska ta ett månskensbad. I stället gömmer jag mig i strandkanten inväntande att mördaren ska försöka tysta mig. Jag blir nedslagen och vaknar bunden av en ankarkätting i en roddbåt. Det är Gösta Malm som ror. Rune hade avslöjat att Malm var inblandad i skumma knarkaffärer. Tack vare Hedmans skriverier fick Malm flera års fängelse. Malms karriär var helt slut därefter och allt skyllde han på Hedman som han länge velat hämnas på. Nu tänker han dränka mig. Båten kantrar. Både Malm och jag faller i vattnet. Jag dras ner av ankaret och räddas i sista stund av Bengt och Marie.


RomanerDu kanske gillar...


Täcknamn Odessa - Forsyth, FrederickTäcknamn Odessa
Forsyth, Frederick
65 kr


Sången om den röda rubinen - Mykle, AgnarSången om den röda rubinen
Mykle, Agnar
50 kr


Ett - Bach, RichardEtt
Bach, Richard
65 kr


Caroline. - Söderholm, MargitCaroline.
Söderholm, Margit
65 kr


Sol och vår : roman - Lärn, VivecaSol och vår : roman
Lärn, Viveca
50 kr


Världen utan dig - Santopolo, JillVärlden utan dig
Santopolo, Jill
35 kr


Urspårade och andra noveller - Gor?kij, MaksimUrspårade och andra noveller
Gor?kij, Maksim
100 kr- Alternativ Medicin och Terapi (11)
- Antikviteter (56)
- Arkeologi (70)
- Arkitektur (94)
- Astronomi (10)
- Barn och Ungdomsböcker (858)
- Barn-bilderböcker (224)
- Biografi och Genealogi (560)
- Byggnadsteknik (39)
- Djur och Natur (162)
- Ekonomi (18)
- Elektronik (14)
- Etnologi och folklivsforskning (163)
- Fantasy (35)
- Film och Drama (121)
- Filosofi (56)
- Fiske (118)
- Flora (47)
- Flyg (109)
- Foto (96)
- Fåglar (94)
- Gästrikeförfattare (25)
- Handarbete (230)
- Heminredning (59)
- Historia (694)
- Humor (30)
- Husdjur övrigt (159)
- Hälsa (154)
- Hälsingeförfattare (195)
- Idrott och friluftsliv (266)
- Industri och Hantverk (60)
- Inomhusväxter (29)
- Jakt (107)
- Järnväg (82)
- Konst (332)
- Konsthantverk (150)
- Kriminologi (42)
- Lek och Spel (33)
- Lyrik (186)
- Management (71)
- Mat och Dryck (513)
- Medicin (158)
- Migration (1)
- Militaria (359)
- Miljö (4)
- Mode (14)
- Motor (243)
- Musik (352)
- Natur (71)
- Naturvetenskap (35)
- Nautika (74)
- New age (22)
- Omstridda fenomen och företeelse (34)
- Parapsykologi (9)
- Personlig utveckling (54)
- Politik och Samhälle (88)
- Psykologi (296)
- Religion (288)
- Resehandböcker (28)
- Reseskildringar och Geografi (358)
- Rollspel (8)
- Science fiction (51)
- Seriealbum (174)
- Serieböcker (57)
- Seriepocket (22)
- Serietidningar (17)
- Skönlitteratur (3598)
- Slöjd (21)
- Sociologi (75)
- Språkvetenskap (300)
- Spådom (18)
- Studielitteratur (123)
- Teknik och Hobby (160)
- Trädgård (102)
- UFO (10)
- Ungdomsböcker (157)
- Uppfostran, pedagogik (29)
- Uppslagsverk (44)
- Övrigt (5)

Kontakta oss gärna om du inte hittar boken du är ute efter. Vill du nå oss via telefon är du välkommen att ringa 0297-10399 vardagar kl. 10:00-18:00.


Fraktpriser

1 - 500g: 49kr
501g - 1000g: 69kr
1001g - 2000g: 99kr
över 2kg: 129kr
över 1000kr: Fraktfritt!


Alla priser anges inklusive moms.Postnord

Snabba leveranser med Postnord.


Betala säkert via faktura, kort, internetbank med hjälp av Payson

Betala smidigt och säkert via faktura, kort eller internetbank.Bokstugan på Facebook

Besök Bokstugan på Facebook